שיירי שמן בתוך חנוכה

שאלה:

הדלקתי אתמול שני נרות ונשארו שיירי שמן בכוסות, וברצוני להשתמש בהם לנרות הבאים. האם צריך להעביר את השמן שנשאר בנר השני לנר השלישי שאדליק הערב, כי שימש אתמול לעיקר המצווה ואם ישאר במקומו הוא ישמש רק להידור המצווה, או שזה לא משנה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה היה מקום לומר שזה תלוי במחלוקת השו"ע והרמ"א:

בשולחן ערוך בסימן תרע"ד בסעיף א' כתב: "מדליקין נר חנוכה מנר חנוכה. ודוקא להדליק מזה לזה בלא אמצעי, אבל להדליק מזה לזה על ידי נר של חול – אסור. ויש מתירים גם בזה, אלא אם כן הוא בענין שיש לחוש שיכבה הנר של חול קודם שידליק נר אחר של חנוכה." השולחן ערוך פוסק כדבר פשוט שמותר להדליק נר חנוכה ישירות מנר חנוכה אחר, ומביא מחלוקת בשאלה אם מותר לעשות זאת גם באמצעות נר של חול (להדליק נר של חול מנר חנוכה, ולהדליק נר חנוכה אחר מנר החול). אולם הרמ"א חולק: "ונהגו להחמיר בנרות חנוכה, שלא להדליק אפילו מנר לנר, דעיקר מצותו אינו אלא נר אחד והשאר אינו למצוה כל כך, ולכן אין להדליק זה מזה."

אולם להלכה נראה שכיון שהנר כבר כבה, אף שלא עשה תנאי שלא יוקצה למצוה, לענין זה שנשאר בכוסית הוא כעין לב בית דין מתנה שיהיה לשל מחר כיון שכך היא דרך בני אדם.