אירוח חילוני שאינו מברך

שאלה:

שלום רב .
פעמים בודדות במשך השנה אני מארח בני משפחה חילונים בביתי. ומכיוון שאני מכיר את הנפשות הפועלות אי אפשר לבקש מהם לברך על האוכל ואך גם לא להוציאם ידי חובה.אמרו לי שיש דרך להפקיר את המזון ובכך אני לא עובר עבירה. רציתי לדעת איך עושים זאת בצורה הכי קלה ופרקטית ללא סיבוכים ובעיות מיותרות???? תודה.

תשובה:

שלום וברכה

אינני חושב שיש משמעות להפקר כזה, הבעיה היא מה שאתה מכשיל אותם באכילה ללא ברכה, מה זה משנה אם אתה מגיש להם מאכל שלך או מאכל הפקר? הם בין כך אוכלים רק מכוחך ובעזרתך. אלא שכיון שמערכת הקשרים מחייבת להזמין מפעם לפעם, ומסתבר שזה גם מביא לקירוב לבבות, קיים בזה מן הסתם ההיתר שהביא הגרש"ז אויערבך בפועל שבא אליך הביתה ויש חשש איבה אם לא תגיש לו אוכל, שהדבר מותר כדי שלא להכשילו באיבה זו. לכן, אתה תברך בקול רם ותגיד מי שרוצה לצאת ידי חובה בברכת המוציא אני מוציא אותו ידי חובה, ודי בכך.

מקורות:

ראה שו"ת מנחת שלמה ח"א סי' לה.