שאלה:
שלום וברכה,
יש לנו חדר אמבטיה גדול המכיל מקלחת/שירותים/מכונת כביסה ומייבש/ארון מגבות/כיור/ופינה להניח מגב, דלי, וכד'.
לפני זמן מה השתמשתי בבקבוק חומץ על מנת להוציא אבנית ממגירת הסבון של מכונת הכביסה. לאחר מכן השארתי את בקבוק החומץ עם מה שנשאר בו, באותו חדר אמבטיה בתוך מגירת השמפו והסבונים (מגירה שנפתחת כל הזמן). בקבוק החומץ נמצא שם כבר כמה חודשים.
השאלה היא, האם אני יכול עכשיו להשתמש בחומץ הזה להוצאת אבנית מהמיחם של שבת במטבח או מהקומקום החשמלי במטבח ? או שמא בגלל הימצאותו בחדר זה ליד שירותים (בפועל הארון הזה ממש קרוב לאסלה) פוסלת אותו מכך ?
תודה רבה
תזכו למצוות
תשובה:
אתה יכול להשתמש בו. מעבר לכך שמאכל שהיה בבית הכסא אינו אסור איסור גמור באכילה, כאן שזה רק לנקיון ואתה רוחץ את זה אין חשש.
מקורות:
בעיקר דין מאכלים שהיו בבית הכסא, עי’ שו”ת שלמת חיים (ח”ג סי’ ט) דאין ראוי לאוכלם משום “נקיות הדעת”, ואינו איסור ממש, וכ”כ בס’ טעמי המנהגים (דף יא קו”א סעי’ כ) שמהר”ש מבעלז היה מקפיד שלא לאכול מאכלים שהיו בבית הכסא. אולם בס’ ליקוטי מהרי”ח (דברים הנוהגים בסעודה) כתב בשם ס’ שלמי ציבור, שרוח רעה של בית הכסא אינה שורה אלא על האדם ולא על מאכלים, ולכך מותר לאכול מאכלים אלו, אלא שציין שמנהג העולם להקפיד על כך (וע”ע הקדמת ס’ הזוהר י ע”ב, ושער מאמרי רשב”י פ’ תצוה).
בשו”ת מנחת יצחק (ח”ג סי’ סג) כתב, שבבית הכסא שלנו יש להקל בזה בשעת הדחק, ובלבד שיהיה נקי מצואה ומכל דבר מזוהם. ועי’ שו”ת משנה הלכות (ח”ה סי’ ב) בשם שו”ת ארץ צבי (סי’ קי) בשם הג”ר מאיר אריק שהקל בזה לגבי שתיית מים בבית הכסא שלנו. וביותר לפמש”נ בלחם משנה (הל’ שביתת עשור פ”ג הל’ ב), ואליה רבה (סי’ א ס”ק ד) בשם דמשק אליעזר (חולין פ”ח סי’ י אות כט), שאפשר שבזמנינו בטלה רוח רעה.