מקום הדלקת נר חנוכה – שביל גישה לבית חד קומתי

שאלה:

שלום,
אנחנו נוהגים להדליק בפתח החצר.
אני גר בבית דו משפחתי, מצד ימין משפחה ומצד שמאל משפחה- פתחי הבתים מכוונים אחד כנגד השני.
ומשם לשביל משותף שמצד ימין חצר חניית רכב של משפחה א, ומצד שמאל חצר חנייה של משפחה ב'.
בסוף השביל יוצאים למדרכה. יש לציין שהשביל מצויין בצבע על האבנים אבל אין גידור
שאלתי אם אפשר להדליק סוף השביל הכי קרוב למדרכה ששם למעשה יש פרסום הנס הכי גדול.
כמובן שאין צורך הפתח בסוף השביל ולכן צריך להניח מצד ימין . האם המשפחה שמצד שמאל יכולה להדליק מצד שמאל בכדי שיהיה ניכר שהוא שלה? או לחילופין אם אין יכולת להדליק מצד ימין וכדומה.
ברוכים תהיו

תשובה:

שלום וברכה

קשה לי להבין בדיוק במה מדובר, אבל באופן כללי יש לדעת את הכלל בענין זה וממנו אולי נוכל ללמוד למקרה שלך: ידועים דברי החזון איש, שמה שאמרו להדליק בפתח החצר, הכוונה לחצרות שהיו בזמנם שהיו מיועדות לשימושי הדירה, יושבים שם בקיץ, מכבסים שם, יש ערסלים וכדומה. חדרי מדרגות או שביל גישה אינו חצר, גם חנייה שמשמשת לחנייה בלבד אינה חצר לדעת הרב אלישיב ועוד. לכן, השביל הזה שאתה מציין שאני מבין שהוא מחוץ לחצר עצמה והוא משמש רק למעבר, הוא כבר מחוץ לחצר. מה שאמרו שלא צריך צורת הפתח זה נכון, אבל חצר מגודרת ומשמשת לדיורים זה כן צריך, לכן, אם יש לכם חצר כזו, תדליקו בפתח הפונה ממנה לשביל הגישה, ואם אין לכם כזו, אלא רק חנייה בלבד, דינכם ככל בעל דירה שאין לו חצר ויש להדליק בפתח הבית.

תנסה לתאר יותר מדוייק כל מה שיש וננסה להמתקד יותר טוב.

חנוכה שמח.