הערמה בגזל

שאלה:

שלום וברכה,
אנחנו 2 שותפים בעסק ובתחילת השנה האזרחית היה סכום מסוים שנכנס לקופת העסק שככל הנראה לא שייך לנו,לשותף שלי זה לא אכפת.הסכום הגזול לכאורה הינו 10,000 ש"ח.
בסוף שנה אנחנו מחלקים את הרווחים מהקופה חצי חצי.סך הקופה בסוף שנה היא 100,000 ש"ח ללא הסכום הגזול.(סה"כ 110 אלף)
השותף שלי הציע שהוא יקח 60 אלף ואני 50 אלף.והוא יתן לי במתנה 5 אלף מהחלק המותר שלו וכך יצא שאני לא נהנה מהגזל ושנינו נרויח שווה בשווה,55 אלף כל אחד.
השותף שלי אינו דתי והוא מוכן לזה,אני דתי.מותר לי?

תשובה:

שלום וברכה,

כסף שנכנס לעסק השותפות ולא ידוע מקורו לא מוגדר כגזל. אתה לא גזלת שום אדם!. אם אתה יכול לדעת מי טעה והכניס אתה צריך להחזיר לו את הכסף מדין השבת אבדה. אבל אם אין לך אפשרות לדעת את מקור הכסף, מותר לך להשתמש בכסף בהנחה שאולי מישהו הכניס את הכסף בכוונה כדי לכסות חוב שהוא חייב, וכמבואר בשו"ע סימן רלב ס"ב, שאם קיבל לידו כסף יותר מהמגיע לו יכול לתלות בו שהוא מתנה או חוב ישן שחייב לו.

ולכן מותר לך לחלוק בכל הכסף הנותר, ויש להתנות עם השותף שאם יתברר בעתיד שהיה טעות כל אחד יצטרך להחזיר 5,000 ש"ח.

בהצלחה.