מתי מתסתיימת שנת אבלות אחרי שנה מעוברת?

שאלה:

אבי נפטר בכ"ה שבט תשפ"ב.
תשפ"ב היתה שנה מעוברת.
מתי צריך לעלות לקבר בסיום שנת האבל? (אנחנו אשכנזים)
לגבי מנהגי האבלות – הם מסתיימים בסוף י"ב חודש, כלומר בכ"ה טבת, נכון?
תודה מראש!

תשובה:

דיני האבלות מסתיימים ב12 חודש, אלא שיום היארצייט עצמו גם נוהגים בו קצת דיני אבלות.

העלייה לקבר, לבני ספרד עיקרה ב12 חודש [יש נוהגים לעלות גם ב11 חודש, בעיקר יהודי צפון אפריקה, לא ברור מקור מנהג זה], ומי שמהדר לעלות גם ביארצייט – ב13 חודש, תבוא עליו הברכה, כך כתב בשו"ת רב פעלים ח"ד סי' מא. לבני אשכנז המנהג הרווח הוא לעלות ב13 חודש, כך כתב בס' קיצור דברי סופרים על דיני אבלות, ראה שם מקורותיו [אף שיש בזה מנהגים חלוקים]. מי שעולה ב12 חודש יעלה מן הסתם בכ"ד טבת שאז הוא היום בו נשלמים ה12 חודש ואינו דומה ליארצייט שהוא תאריך הפטירה.

בשורות טובות ומן השמים תנוחמו.

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. לא. בני אשכנז שעולים ביארצייט – זה בתאריך הפטירה, לבני ספרד שמדגישים את הנושא של סיום ה12 חודש, ציינתי שהסיום הוא בכ"ד ולא בכ"ה. לכן אשכנזים יעלו בכ"ה בשבט.