הכינו בטעות קינוח חלבי לסעודה בשרית

שאלה:

שלום
לפני כחודש התבקשתי להכין ״מוס״ לקינוח עבור אירוע שהאוכל בו היה בשרי.
רק היום לאחר כחודש התברר לי כי בן משפחה שעזר בהכנת המוס הכניס חלב במקום מים.
לא ישנתי בלילה מהמחשבה שהכשלתי אנשים.
השאלה שלי אם יש מה לעשות? האם צריך להודיע לבעלי השמחה? לאנשים שאכלו?
מה חומרת הדבר וכיצד ניתן לתקן אותו?

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה האורחים שאכלו מהמאכל היו אנוסים לגמרי, הם בדין סמכו על המארחים שהם אנשים יראי שמים, וזה כמו עד אחד נאמן באיסורים ולא היה מוטל עליהם לברר יותר ולכן הם לא צריכים כפרה על אכילתם. כמו כן, אפילו היינו מגדירים אותם כשוגגים, נחלקו הפוסקים באדם שעשה עבירה דרבנן בשוגג אם צריך כפרה, ובשעת הדח כזו יש לסמוך על דברי נתיבות המשפט שאינו צריך כפרה. לכן לא צריך את הבושה הזו לספר לכולם, כן צריך לקבל בלי נדר לעתיד להזהר הרבה יותר שמה שיוצא מתחת ידינו נדע היטב מה הוא מכיל ושהכל נעשה כדת וכדין.

בשורות טובות.

מקורות:

ידועים דברי הנתיבות המשפט (סי’ רלד ס”ק ג’) כי העובר איסור דרבנן בשוגג אינו צריך כפרה משום שחז”ל גזרו על המזיד כדי להרחיקו מעבירה דאורייתא. אולם רבים חלקו עליו, ודעתם כי גם בגם שוגג צריך כפרה. ראה בשדי חמד (מערכת א’ בכללים אות קח) שהביא הרבה אחרונים שחלקו עליו. וראה עוד בשו”ת עין יצחק (ח”א אבה”ע סי’ סז ענף ד’-ה’ שהאריך הרבה בראיות מהש”ס והראשונים לכאן ולכאן.