לדון לכף זכות אדם שרצח

שאלה:

בס"ד
שלום לרב.
האם יש ציווי לדון לכף זכות אדם שהתחשק לו לרצוח יהודי או בכלל כל אדם אפילו גוי. האם מחובתנו להטות לכף זכות את הרוצח? מבחינה מוסרית ותורנית

תשובה:

ברור שאין ענין כל שהוא לון לכף זכות. החפץ חיים כבר מסביר בארוכה שלדון לכף זכות אין הכוונה להיות טיפש… אדם רשע שמסתבר שאכן התכוון להרע אין ענין לדונו לכף זכות. דנים לכף זכות כאשר באמת יתכן שהאיש לא התכוון לחטוא, או שבאמת יתכן שפרטי המקרה לא ידועים לנו כהלכה כי האיש הזה באופיו משתדל לעשות טוב, אדם בינוני שלפעמים נכשל אבל משתדל להיטיב, ולכן מוטל עלינו להיות סובלניים וקצת יותר רחבים ולדון אותו לכף זכות. אבל להיות טיפש זה לא.