שליחות בהדלקת נרות חנוכה

שאלה:

שלום,
באחד מימי חנוכה בחור אחד יהיה בנסיעה כך שלא יהיה לו שום אפשרות להדליק נרות חנוכה. אז השאלה היא מה עליו לעשות: האם מותר לו למנות שליח כך שמישהו אחר ידליק בשבילו (למשל הוריו) ועל ידי שליח הוא יצא ידי חובתו?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

בודאי אפשר להדליק על ידי שליח, אבל ההדלקה צריכה להיות במקום בו הוא גר, ולא על ידי אביו שגר עמו בבית ומדליק בעצמו ומברך, שהרי מעיקר הדין הוא נכלל בהדלקתו מדין נר איש וביתו. ראוי מאוד שבמקום בו הוא נמצא יראה הדלקת נר חנוכה של מישהו וישמע את הברכות, שכן בשולחן ערוך סימן תרעז סעיף ג כתב: יש אומרים שאע"פ שמדליקין עליו בתוך ביתו, אם הוא במקום שאין בו ישראל מדליק בברכות. הגה: כי חייב לראות הנרות (מרדכי), וכן נוהגין. כלומר יש חיוב הדלק גם מצד הברכה גם אם אינו נמצא במקום הראוי לו להדלקה. אמנם להלכה הכריע שם המשנה ברורה בס"ק יד שידליק במקום שהוא נמצא ללא ברכה, כיון שיש בזה סתירה בשו"ע [אף שנאמרו על כך ישובים באחרונים], אבל בכל מקרה יש כאן הערה. בבית ידליקו עבורו על ידי שליח.