סיר שהיה מונח על סיר אחר – להורידו על הפלטה ממש בשבת

שאלה:

מה הדין בקדירה שהונחה ע"ג קדירה בע"ש להורידה לפלטה בשבת

תשובה:

אסורה להוריד את הקדרה הזו לפלטה בשבת, משום שבתחילה היתה רק סמוכה לאש ועתה מניחה עליה ממש.

מקורות:

חזון איש סי' לז ס"ק יא. בשמירת שבת כהלכתה [מה' ישנה פרק א הערה קיא] הביא מהגרש"ז אויערבך שאכן הלכה כדברי החזון איש, אלא שיש ללמד זכות על מה שנהגו בכמה מקומות שאם היתה דעתו לכך מתחילה שכאשר יסיר את הסיר התחתון יניח את העליון על הפלטה, שאין בכך איסור, שכיון שכך היתה דעתו, וגם זה מונח על מקור חום, זה נחשב גם כעודו בידו, והלכה היא שאם מתקיימים כל תנאי חזרה אפילו מערב שבת מותר, כלומר אדם הסיר את הסיר מהאש על מנת להחזירו אליה והכלי עדיין בידו ונכנסה שבת, מותר לו להניח כי התקיימו תנאי חזרה, ואפשר שגם כאן הוא כך.

אבל שוב, העיקר להחמיר בזה, וגם למקילים זה רק אם היתה דעתו לכך מתחילה.