נדר בכתב / דורש אל המתים

שאלה:

האם זה נחשב לנדר,לדוגמה אדם ביקש עזרה מצדיק שלמד בספרו , ואם יוושע יעשה לו סעודה . כמובן שעשה עוד תפילות ובקשות שונות (כתב על גבי פתק דבר זה הנל, )האם זה נחשב לנדר? ,והאם צריך לעשות לו סעודה לצדיק ביום פטירתו דווקא, הוא לא פירט מתי יעשה את הסעודה, והאם צריך בעשרה איש? או כיוון שלא פירט כל כך אין זמן קצוב, ולא חייב עשרה ויכול לעשות גם במזונות יורה המורה.

תשובה:

ראשית חשוב לדעת שלבקש בקשות מצדיקים זה דבר חמור מאוד, זה נקרא דורש אל המתים, לא מבקשים בקשות מצדיקים רק מה' יתברך שבזכות הצדיק יעשה לנו נס.

לעצם הדבר זה בהחלט חשש נדר ויש לקיים סעודה, לא צריך עשרה ולא בזמן קצוב, אבל יש לעשות סעודת פת ולייחד אותה עבורו ולעילוי נשמתו.

על נדר בכתיבה החמירו אחרונים שהוא נחשב כמו דיבור ממש, ולכן אם הקבלה לא היתה “בלי נדר” יש לערוך התרת נדרים. ראה שו”ת חתם סופר יו”ד רכז ושו”ת נודע ביהודה קמא יו”ד סו.