מוכר דירה שבנה חומה למי ישלם השכן לקונה או למוכר

שאלה:

בנינו בית חדש ואחת החומות נבנתה ע״י השכן הקודם.
לאחרונה נכנסנו לבית והשכן החדש דרש תשלום על חצי חומה.
למי אני אמור לשלם על חצי מעלות החומה? לשכן הישן שבנה את החומה ומכר את הבית או לבעלים החדש.
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

יש לשלם את העלות של חצי חומה לשכן שבנה ולא לשכן החדש שקנה את הדירה.

בהצלחה.

מקורות:

יש מהדיינים הסוברים שאם בנה ומכר את הדירה כותב בחוזה שמוכר את כל הזכויות שיש לו בדירה, ולכן השכן החדש זכאי בתשלום של בניית החומה. אולם נראה יותר שאינו כן, והתשלום של הוצאות הבנייה שייך למוכר ולא לקונה. משום שהמוכר שבנה את החומה לא יכול לגבות מהשכן חצי מההוצאה עד שהשכן יגלה דעתו שניח"ל בניית החומה, וכאשר השכן הסמוך בונה ומשתמש בחומה זוכה בחומה למפרע וחייב לשלם עבור ההוצאה שהוציא השכן, כמבואר בנמו"י ריש ב"ב. והזכות של השכן לתבוע את השכן שבנה נשארת בידו, וכל מה שמכר לקונה הוא רק את מה שקשור לבית עצמו ולא מה שקשור לשכנים, וכיון שהמוכר הוא שבנה והוציא הוצאות הוא זכאי לגבות מהשכן את ההוצאות שהוציא עבור השכן.