גוי שהדליק פלטה בשבת וחימם עליה מאכלים עבור ישראל שלא מדעתו

שאלה:

שבוע טוב
אם הגוי מחבר לחשמל ביום השבת פלטה חשמלית (הפלטה לא היתה מחוברת כלל לא בשבת ולא לפניכן) ועושה זאת עבור ישראל
אחרי שחיברה והפלטה חמה כעבור שעה הוא שם אוכל יבש ללא רוטב להתחמם על הפלטה
1. מה דין האוכל החם האם ניתן לאכול בעודו חם
2. האם מותר ליהודי להניח אוכל על הפלטה ?
אף אחד לא אמר לגוי כלום
הוא פשוט עובד בשכר במקום , המקרה הוא שיש 2 מניינים
והמניין השני הרגילו אותו לחבר את הפלטה והמחם בשבת (הם לא כל כך מבינים בהלכות שבת)
לכן לפי תומו וההרגל גם בשבת זו הוא עשה זאת והאוכל שלנו במקרה היה ליד הפלטה הזו והוא הבין שצריך להניח על הפלטה
ואשמח למקורות ?
הם ספרדים

תשובה:

שלום וברכה

בודאי אסור להניח על הפלטה על ידי יהודי. וגם אין לומר לו להניח על הפלטה כיון שהיא הודלקה באיסור. אם דלקה מלפני שבת והנושא הוא רק איסור חזרה בתבשיל יבש, המיקל לסמוך לעשות על ידי גוי יש לו על מה לסמוך, אבל כאן היא הודלקה באיסור. ומל מקום המאכל לא נאסר,  כיון שהגוי עשה שלא על פי בקשת הישראל ואין בכוחו לאסור מאכל שלנו על ידי מעשיו. אלא שלדעת המשנה ברורה באופן זה יש להמתין שיצטנן המאכל, ויש חולקים ומתירים לאוכלו חם.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' רנג ס"ק צו ומגן אברהם שם ס"ק לח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכאורה הרי אפשרי לאכול את זה גם כשזה קר בשונה ממרק למשל אז מדוע שיאסר? גם אם היה זה בפקודת היהודי באיסור אמירה ובאיסור חזרה, כמו שאם היה מדליק נר היה מותר להשתמש בחדר כל שימוש שניתן להשתמש ללא אותו נר.