תחרות בין רוכשים

שאלה:

ארבעה רוכשים מתעניינים ברכישת דירה ומציעים מחיר זהה. כדי להכריע מי יקנה המתווך הציע למוכר כי יעלה את המחיר והראשון שיסכים למחיר הגבוה – יקנה. האם אכן המוכר חייב למכור לראשון שהסכים, כי בסוף כל הארבעה הסכימו למחיר הגבוה, וטוענים שאם היו מודיעים להם קודם הם היו מסכימים מיד.

תשובה:

שלום וברכה,

כל עוד המוכר לא חתם חוזה עם קונה מסוים מותר למוכר למכור למי שירצה. יש איסור עני המהפך בחררה שאסור לאחר לסלק את הראשון ולקנות לעצמו. הפוסקים סוברים שדין זה נאמר דווקא בקונה שאסור לו לסלק קונה קדם לו, אבל על המוכר אין את האיסור למכור לקונה אחר. במקרה הנ"ל מותר למוכר למכור לקונה אחר, וכן מותר לקונים האחרים להגביה את המחיר כדי לקנות, כיון שכבר מתחילה כולם היו עוסקים במקח, לא נחשב שהוא מסלק את הקונה הראשון.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ת מהרש"ל (סי' לו) כתב: אבל אם שמע האחד מן זה המוכר שאינו רוצה למכור או להשכיר לזה המהפך בה, ק"ו אם זה המוכר או המשכיר מקדים ומתחיל עם האחר שיקנה או ישכיר ממנו, ואפילו ידע שהראשון היה מהפך בה, מאחר שאינו רוצה זה המוכר למכור לראשון אם כן אין בו דין רשע כלל מאחר שהראשון לא זכה בה כלל רק תקנת חכמים. עכ"ל. ועי"ש שהביא ראיה לדבריו מדברי התוס' בקידושין (נט, א ד"ה עני המהפך), וכן מוסכם בפוסקים נוספים, וכגון הנחלה ליהושע (סי' כט), שו"ת אבני נזר (חו"מ סימן יז) ושו"ת מהרש"ג (סי' קיז).