לגבות תשלום ועד בית מהשוכר במקום מהמשכיר

שאלה:

שלום לרב, ברצוני לשאול, אני משמש כועד הבית בבניין, וישנם הוצאות שאמורות להיות על המשכיר, כגון סגירת חלונות בלובי שעשינו לאחרונה, אך דא עקא שישנו משכיר שדוחה אותי בתשלום. שאלתי היא האם אני רשאי לתבוע את השוכר שהוא ישלם את התשלום והוא יקזז זאת מתשלום השכירות שלו מול המשכיר? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם המשכיר דוחה אותך בלך ושוב, מותר לך לגבות את הכסף מהשוכר ושהשוכר יקזז את התשלום מדמי השכירות.

בהצלחה.

מקורות:

כאשר המשכיר חייב לוועד הבית והשוכר חייב למשכיר, מותר לוועד הבית לתבוע את החוב מהשוכר משום שעבודא דר"נ. דעת השו"ע סימן פו ס"ב ששעדר"נ נאמר רק אם אין נכסים לראשון, אבל אם יש לו נכסים אין שעדר"נ. אולם הש"ך והנתיבות ועוד פוסקים סוברים שאם יש נכסים לראשון השני חייב מדין ערב. ואם הוא אלם יש שעדר"נ גם אם יש נכסים לראשון. וגם לדברי השו"ע שאין שעדר"נ היינו שאינו יכול לכוף את השני לשלם, אבל אם השוכר מסכים לשלם עבור המשכיר ע"ד להפחית מהשכירות ודאי שאין מניעה בכך.