קריאת הודעות בשבת בטלפון

שאלה:

שלום, אם משאירים את הפלאפון דולק בשבת ומקבלים הודעה, האם מותר להסתכל על תוכן ההודעה בפלאפון מבלי לגעת בו כלל?
יש המון הודעות כגון: חדשות, עדכונים שקופצים בשבת, הטלפון נמצא בהטענה רחוק ממני יש צליל של ההודעה ושאני מתקרב אני יכול לראות את תוכן ההודעה מבלי לגעת בפלאפון כלל! האם זה אפשרי? אשמח למקורות

תשובה:

שלום וברכה

בשולחן ערוך בכמה מקומות דן בהרחבה באיסור ליהנות מעשה הנעשה באיסור בשבת, כך בסימן רעו, שז, שכה ועוד מקומות רבים. הודעות ועידכונים לעולם כרוכים בעשיית פעולה אסורה בשבת, מישהו כתב אותן, מישהו שולח מישהו מתחזק את המערכת וכו', יש לאיסור ליהנות ממעשיו. וכן ראוי במצב כזה לכבות את הטלפון לפני שבת כדי למנוע ממנו חלק מהאיסור, כאשר הוא שולח כל מכשיר שמקבל את ההודעה ונכתב לו על המסך זה איסור בפני עצמו… לאחר שבת מותר לראות את ההודעות אלא שנחלקו הפוסקים האם מיד, או רק לאחר שעובר הזמן שניתן היה לשלוח אותן לאחר שבת. שכן מעשה הנעשה על ידי גוי עבור יהודי אסרו בו עד לאחר שניתן יהיה לעשותו אחרי שבת, שמא יעשה זאת גם בהמשך או שמא היהודי יבקש ממנו בעתיד לעשות זאת וכו', ונחלקו הפוסקים האם גזירה זו קיימת גם ביהודי שאינו שומר מצוות. המשנה ברורה החמיר בכך ויש שהקלו, אבל בשבת עצמה כאמור – אסור.