אחרי הנץ ביחיד או לפני הנץ בציבור?

שאלה:

שלום,
בישוב שלי יש מניין פועלים בלבד .
המניין מגיע באיזור 06:15 לתפילת עמידה,
האם נכון להתפלל יחיד אחרי הנץ או שניתן להתפלל לפני הנץ

תשובה:

אם התפילה לפני הנץ מתחילה באופן שמתחילים את ברכות קריאת שמע לאחר זמן ‘משיכיר את חבירו’ (52 דקות לפני הנץ) תתפלל עמם, אך אם לפני זמן זה עדיף שתתפלל ביחידות לאחר מכן.

מי שהתפילה בנץ אצלו היא כעין נדר, רשאי לעשות זאת אף שעל ידי כך יאלץ להתפלל ביחידות, אבל מי שאינו מקפיד על כך ממש ולעיתים הוא מתפלל גם לאחר הנץ [בחופש בשבת וכו’] ינהג כדלעיל.

ודאי אין להתפלל שמונה עשרה בישיבה, אלא להמתין עד שתוכל לעמוד, אא"כ מדובר בחוסר אפשרות אחרת כלל.

בהצלחה

מקורות:

שו”ת פרי יצחק סימן ב’, אגרות משה ד,ו, מנחת יצחק חלק ט’ סי’ ט’ וי’, וטעמם על פי דברי הב”ח והפרישה בסי’ פ”ט שהתפילה אחרי הנץ היא רק למצווה מן המובחר, ובביה”ל שם ד”ה שיצא כתב שאין למחות ביד הנוהגים להקל כדעתם, ולכן בגוונא שיפסיד תפילה בציבור יכול לסמוך על דעתם. ובאור לציון ח”ב פ”ז אות ג’ היקל אף קודם לזמן זה. ור’ עוד בהליכות שלמה הלכות תפילה פרק ה’ אות י”ג.