ספק מעשר כספים / מעשר כספים ממילגת לימודים

שאלה:

שלום כבוד הרב, חברי שאל אותי 2 שאלות ואשמח אם כבוד הרב יוכל לענות לי עליהן:
השאלה הראשונה:
הוא השתחרר וקיבל פיקדון מהצבא (הצבא נותן סכום כסף מסוים למשוחררים, ובו ניתן להשתמש לחתונה/לימודים וכד׳)
הוא השתמש בכמה תשלומים המפקדים, והוא לא זוכר אם נתן ממנו מעשר. מה עליו לעשות?

ושאלתי השניה: הוא קיבל מלגת לימודים של 15,000 שקל (לפי הבנתי המלגה הזאת לא חלק מהמתנות מהצבא)
האם נותן ממנה מעשר?
(מדובר בבחור ספרדי שנוהג ע״פ פסקי הגר״ע יוסף זצוק״ל)
תודה רבה כבוד הרב.

תשובה:

שלום וברכה

1. הכסף שמשוחרר לכל מטרה ודאי חייב במעשר, שינסה להזכר ואם אינו זוכר אינו חייב לתת, ספק מתנות עניים לפי הר"ן נדרים ז א הוא ספק ממון שהולכים בו להקל, בפרט כשעדיין לא הפרישו, וכל השאלה אם חייב להפריש, ובודאי ניתן לסמוך על כך לענין מעשר שלחלק מהפוסקים הוא מנהג ולא חיוב גמור [אמנם יש בזה חשש נדר אבל מן הסתם עשה מודעה בערב ראש השנה לביטול כל הנדרים שיתהוו ממעשיו].

2. מילגה שלא ניתנת באופן משוחרר, אלא הם פשוט ממנים חלק מהלימודים ישרות למקום הלימודים, דינה כמתנת חפץ ולא כמתנת כסף ואינה חייבת במעשר.

בהצלחה רבה בהמשך הדרך.