מצית/נר להדלקת נרות חנוכה

שאלה:

בס"ד
שלום רב
בכל שנה בלי נדר, הדלקתי נרות חנוכה עם נר שעווה שאותו הדלקתי, וכשהוא דלוק, ברכתי את הברכות והדלקתי את כוסיות השמן (השמש אצלי גם בשמן זית).
שמתי לב, שבכל הדלקה , נר השעווה מטפטף לתוך השמן וזה מלכלך וגם לא אסטתי כל כך.
השאלה היא, האם מבחינה הלכתית יש משמעות לנר/מצית שממנו מדליקים את נרות החנוכה? והאם יש עניין להדליק מנר דווקא, או שאפשר לכתחילה להדליק במצית ללא נר?
תודה מראש.

תשובה:

אין בעיה להדליק במצית, אבל יתכן שיש הידור המצית תהיה דלוקה כבר לפני הברכה כדי שתדליקי מיד בלי צורך להדליקה.

מקורות:

לא מצאתי מקור מפורש לגבי נר חנוכה, אבל לכאורה אכן יש להדר שיהיה נר דלוק בידו בשעת הברכה, וכמו שאמרו לגבי ברכה על הטלית, שלא די שהיא מקופלת בידו, אלא צריך שתהיה בשעת הברכה פרוסה בשתי אדם מאחוריו שמיד לאחר שיברך יתעטף, ראה משנה ברורה בתחילת סי' ח ובפסקי תשובות שם אות ה מה שהאריך בזה. כמו כן דנו הפוסקים רבות על כך שבשעת הברכה על המילה יחזיק המוהל את הסכין בידו, ויש שדנו גם לגבי החזקת הערלה בידו, האם יש לזה דין ערוה או לא, הרי שהבינו שיש ענין גם בזה מצד דין עובר לעשייתן. כל זה לא ראיה מכרחת כיון שמדובר כאן במעשה קל מאוד, וצ"ע.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. יש הרבה חנוכיות שבהן: אין מיקום גבוה יותר לנר-השמש, בייחס לשאר הנרות.
    כך שאם לא מדליקים את הנרות באמצעות נר שעוה שהוא עצמו נר-ארוך-גובה,
    השמש יראה זהה לחלוטין לכל שאר נרות החנוכיה.
    במקרה כזה האם רצוי להכין לפני ההדלקה, הגבהה מיוחדת לנר השמש?
    או שלכל הדעות אין כל בעיה שנר השמש יראה זהה לחלוטין לכל שאר הנרות?
    תודה.

  2. לא צריך להדליק את הנרות בנר השמש, רבים מדליקים גם את השמש בשמן זית, ואת הנרות מדליקים בנר חיצוני, ולעצם שאלתך צריך שיהיה ניכר השמש אינו חלק מהחנוכיה, זה יכול להיות הבדל גובה או הבדל מרחק, למעשה אינני מכיר חנוכיה שלא קיים בה הבדל כזה.

  3. יש חנוכיות (כנראה רוב הכסף/ציפוי כסף) שהשמש באמצע, מחלק את הנרות לשניים. למה אין בזה בעיה? זה הרי גורם שהנרות הרביעי והחמישי מרוחקים זה מזה יותר משאר הנרות ונראה כשני חנוכיות נפרדות השייכים לשני בני אדם?

  4. 1]האם הבדל צבע זה גם מספיק טוב?
    דהיינו שלנר-השמש קיימת כוסית/נר בצבע 1,
    ולכל שאר נרות החנוכיה קיימות כוסיות/נרות בצבע 2,
    ששונה בבירור מהצבע ה-1?
    2]האם הבדל צורת כוסית/נר זה גם מספיק טוב?
    לדוגמא: שלנר השמש קיימת כוסית/נר בצורת מרובע,
    ולכל שאר נרות החנוכיה קיימות כוסיות/נרות בצורת משולש?
    תודה.