הסרת מדבקה בפרי או מבגד קורע בשבת

שאלה:

מדבקה שעל גבי התפוח, האם מותר להסירה מצד מלאכת קורע ומצד מלאכת בורר.
תודה רבה.

תשובה:

בנוגע לאיסור קורע יש שהקלו שכיון שהתפוח הוא קשה אין בהפרדת המדבקה איסור זה, אבל חשש בורר ודאי יש כאן, והוא קשור לנדון שבין החזון איש למשנה ברורה בסוף סימן שכא, בהסרת גרעין מפרי, אם מותר מצד דין פסולת מאוכל ובכל מקרה לכל הדעות אין לעשות זאת שלא בסמוך לאכילה [לדעת החזון איש כאמור גם סמוך לאכילה אסור ויש להסיר עם מעט פרי].

בדבר רך כמו בגד, אסור להסיר את המדבקה גם מצד חשש קורע, יש בזה לכאורה חשש קורע וגם חשש בורר.

מקורות:

ראה שו"ע סי' שמ סעי' יד וביאור הלכה שם סעי' ז, והובאו להלכה בשמירת שבת כהלכתה פרק טו סעי' פה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. איזה חשש קורע חש במדבקה שעל הבגד?
    מדוע הזכירה המשנה בשבת בטל המלאכות 'הקורע על מנת לתפור', מה חידשה לנו המשנה,הרי כל המקלקלים פטורין (לשון הרמבם שממנה לומדים שכל המקלקל פטור אבל אסור)?
    אלא אנו למדים שבמלאכת קורע,המקלקל מותר לכתחילה.

  2. ראה סי' שמ בהרחבה בשני הנושאים, גם לגבי הפרדת ניירות מדובקים וכל היוצא מזה לענין עור ושאר דברים רכים, והן לענין קורע שגם שלא על מנת לתפור אסור מדרבנן ובמקרים מסויימים אף מן התורה כאשר יש בכך תיקון, כמו שדן בזה הביאור הלכה לגבי פתיחת איגרת.