הסרת תכשיטים לפני החופה

שאלה:

יש מנהג שכלה מורידה תכשיתיה לאחר שהחתן בה לכסותה.
האם עגילים שהוצאתן והכנסתן גורמים צער,כאב וכו אפשר להשאירם בשעת חופה?

תשובה:

שלום וברכה,

לא מדובר בדין גמור אלא במנהג, תעשה בזה כל כלה כמנהג בית הוריה, ואם יש ממש קושי יש להקל למרות שתמוה בעיני שכה קשה להסיר עגיל?

מקורות:

בספר ברכת אהרן על מסכת ברכות (מאמר רסג) ובס' שלחן העזר ועוד כתבו שהסרת התכשיטים לפני החופה היא כדי להזכיר להם את יום המיתה, ועל כן מורידים את התכשיטים כדי לרמז שבשעת פטירתו של אדם לא יקח אתו מאומה מכל אשר לו רק ערום ישוב לבית עולמו, כמאמר חז"ל במסכת אבות (פרק ו משנה ט) שבשעת פטירתו של אדם אין מלוין לו לאדם לא כסף ולא זהב ולא אבנים טובות ומרגליות אלא תורה ומעשים טובים בלבד. ועל כן יתנו אל לבם לשוב בתשובה שלימה ולעבוד את ה' בכל לבבם ונפשם, ואז טוב חלקם ונעים גורלם.