קבלת מצרכים בהנחה וחשש גזל

שאלה:

לכבוד הרב,

אישה שקיבלה מבת משפחה שמוכרת בחנות מזון באופן קבוע מחיר נמוך משמעותית בדברים שרכשה שם.
מי שקנתה את הדברים ידעה שזה מחיר נמוך יותר ועושה לה מחיר בגלל שהיא מוכרת שם.
זה לא משהו ברור, אבל נראה שהמוכרת עשתה זאת על דעת עצמה ובלי רשות מהבעלים (ייתכן ונתן לה אפשרות לרכוש במחיר נמוך רק באופן אישי ולא יותר מזה).
האם מי שקיבלה ממנה את המוצרים בהנחה, צריכה להחזיר סכום כלשהו לבעלים?

הערה – הבעלים לא יודעים מהדבר, המוכרת עדיין עובדת שם, אם ירצו להחזיר לה את הסכום, לא ברור איך יהיה אפשר לבצע זאת (כי זה לא בא מצד המוכרת שרוצה לצאת נקייה מול הבעלים, אלה בא מצד מי שקיבלה את המוצרים בהנחה).

תודה

תשובה:

שלום וברכה,

אם מדובר בהנחות קטנות שמקובל להוזיל ללקוחות, מותר לקנות בהנחה, למרות שהמוכר אינה בעלים של החנות. אם מדובר בהנחות משמעותיות שלא מקובל להוזיל לקונים זרים, והמוכרת עשתה הנחה בגלל שהיא קרובת משפחה, אסור לקבל ממנה את ההנחה אם המוכרת לא בעלת החנות. והעצה להחזיר את הכסף, שיקננו בחנות ויחזירו את המוצר למדף אחרי התשלום, ובכך היא מחזירה את החוב לבעל החנות.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שנח מתי מותר לקבל מהמוכר שעובד בחנות מתנות ומתי אסור. והכלל בזה שאם יש סבירות שבעל החנות מסכים, מותר לקבל מהמוכר. ואם יש חשש שהמוכר מעלים מבעל החנות אסור.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכבוד הרב,
    מי שקיבלה את המוצרים נפטרה.
    החנות היא קטנה ככה שקצת בעייתי לקנות ולהשאיר (המוכרת היא זה שמכניסה את המוצרים לשקיות).
    כל עוד זה לא מוחזר (אם כי קשה לדעת מה סכום ההנחות שקיבלה) זה בגדר גזל?
    תודה