מבשל בשבת

שאלה:

שלום,
האם מותר לי להכין משקה חם (לערות מים רותחים) מכלי שני או שלישי לתוך סירופ תפוחים ( כמו סירופ פטל לילדים ויטמנצי'ק) , אינני בטוח שהוא עובר תהליך בישול במפעל ? מה הדין אם איננו עובר בישול כלל ? האם מכלי שלישי יהא מותר ?
מה לגבי מלח ? אני נוהג כאשכנז בגוש, האם מותר לי לשים על החמין או על אוכל חם ( יד סולדת) מלח ? כאשר ביררתי את הסוגיא הבנתי שהמלח עובר רק אידוי קל במפעל, וכאשר שאלתי רב אשר מומחה בכשרות , אמר לי שמלח וודאי נחשב מבושל ואפשר לשימו על גוש,
האם ידוע לכם מה עושים עם מלח בשבת ? או שמא אני צריך לחכות שהאוכל יתקרר ורק אז לשים מלח ?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ככל שזה חם בחום שהיד נכוית בו החמיר החזון איש גם בכלי שלישי ארבל רבים הקלו בזה, בכלי שני יש לאסור משום חשש  קלי הבישול.

מלח אינו מבושל ואסור ליתנו על מאכל חם, בס' ארחות שבת במהדורה ראשונה כתבו שהוא מבושל ולאחר מכן פירסמו בעיתון ודעה לתיקון הטעות שדינו כדבר שאינו מבושל.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. לגבי החומרא של החזו"א בכלי שלישי בחום שהיד נכווית בו, האם הוא דבר על דברים שלא בושלו כלל ( כמו מנה חמה למיניהם) ,או אבקות מרק וכדומה? הרי הסירופ שאני מדבר עליו עבר בישול במפעל , אך הוא נוזלי , ואולי דינו לח שהצטנן ששייך בו בישול כמו דבר שלא התבשל לעולם.