פתח מקרר בשבת והתברר שהאור דולק

שאלה:

לפני שבועיים, שכחנו להעביר למצב שבת, מישהו בטעות פתח את המקרר ונדלק האור, האם יש היתר לפתוח או לסגור על ידי קטן, וכן האם יש היתר על ידי גוי לפתוח או לסגור, או אפילו להדריך את הגוי כיצד להעביר למצב שבת, ואם זה מותר האם צריכים ברמיזה הוא אפשר לומר במפורש?

תשובה:

בודאי אסור להשתמש בו על ידי קטן, מותר לרמוז לגוי לסגור רמז שלא בדרך ציווי כי זה רק מניעת נזק ולא הנאה ישירה, לפתוח זה קצת יותר מורכב, כאן כבר יש לצדד שזה נחשב הנאה ואסור ליהנות ממעשה שבת של גוי הנעשה עבור יהודי, לכן ברגע שהמקרר פתוח עכשיו, תוציא משם מה שצריך לשבת או יכול להתקלקל והוא לא מוקצה ותשים אצל שכנים, ואז נשים מגבת עבה על דלת המקרר כדי שלא תסגר לגמרי והוא עדיין יזהה אותו כפתוח ותניח לזה להיות כך כמעט סגור עד מוצאי שבת.

[אגב בכל המקררים החדשים הבעיה היא לא רק אר יש הרבה חיישני טמפרטורה וחובה לשים התקן שבת]

ברכה והצלחה ושבת שלום.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. עיין בסימן שז' בהערה 73 בדרשו, שכותב שעצם הקריאה מתפרשת שציווי, לפי זה אולי בכלל אסור לקרוא לו, כי בטל עניין הרמיזה. ובאמת אפילו לסגור יהיה אסור.?

  2. אכן זו בעיה ותמיד קריאה לגוי היא כבר קולא גדולה. צריך בעיקרון להזמין אותו סתם לאכול אצלו, וזה לא מצוי כל כך…