לשון הרע על גוי

שאלה:

שלום וברכה

האם אמירת לשון הרע על אדם שאינו יהודי חמורה במידה שווה כמו על אדם יהודי? תודה

תשובה:

אסור לדבר לשון הרע על גוי אבל חומרת האיסור אינה כמו בישראל.

במדרש אמרו: "אמר רבי יוחנן אם הרגלת לשונך לדבר באחיך שאינו בן אומתך, סוף בבן אומתך תתן דופי", וכתב בחידושי הרד"ל שמבואר מכאן שאסור לדבר לשון הרע על גוי. וכן באורחות חיים להרא"ש כתב: "אל תוציא דיבה ולשון הרע על שום בריה", וכתבו אחרונים, כך ראיתי בשם הגר"י סרנא והגר"ח קניבסקי שנראה מדבריו שאסור לדבר לשון הרע על גוי וכמבואר במדרש. והוסיף הגר"ח קניבסקי, שאף שמן התורה אין איסור לדבר עליו, מכל מקום יתכן שאסור מדרבנן. וכן דעת הגר"נ קרליץ שזהו איסור דרבנן שהסמיכוהו על הפסוק, וטעם האיסור הוא כדי שלא יתרגל לדבר לשון הרע כמבואר במדרש. אך הוסיף, שהאיסור הוא רק על גוי ששומר ז' מצוות בני נח, אבל על גוי שאינו שומר ז' מצוות מותר לדבר, שאינו חמור יותר מישראל רשע שמותר לדבר עליו.

אמנם בעמק שאלה (שאילתא כח) פירש, דאין כוונתו לאסור דיבור לשה"ר על נכרי, אלא כוונתו לגר שכיון שסורו רע ויש לו הרגלים מגיותו, בני אדם רגילים לדבר עליו רע, ועל הזהירונו חז"ל שנשמר בכבודו אף שלעיתים אין מעשיו ראויים.

שבת שלום.