שימוש בקופסה של תפילין לצורך מצוה

שאלה:

האם מותר לקחת בית של תפילין (כשהוא ללא התפילין) במהלך התפילה, ולשים על קצה הסידור, כדי שהסידור לא יסגר באופן אוטומאט?

הסבר הספק – מצד אחד כתוב בהלכה, שאסור לשים בתיק של תפילין מעות אפילו של צדקה, אז לכאורה גם פה אסור? מצד שני אולי הסידור הוא יותר חשוב מצדקה כי יש בו את שם ה', וזה גם לצורך התפילה, כי ללא זה הסידור יסגר, ואז אולי יהיה מותר?

תשובה:

כיון שמדובר בצורך מצוה ולא בצורך חול, והמדובר הוא בקופסה שהיא רק תשמיש קדושה ולא הקדושה עצמה – מותר. יש דוגמאות שונות לכך בפוסקים, כגון להשתמש בכריכה כסימניה [בדפי הספר עצמו אסור], בשעת הדחק אפילו להגן מהשמש לצורך לימוד בספר עצמו. או כדי להמנע ממראה אסור. ראה גנזי הקודש פרק ג.