בשר שאינו חלק

שאלה:

כאשר אומרים שכלים שהתבשלו בהם בשרים לא חלק מותר לאכול מהאוכל שהתבשל באותו כלי כי סתם כלים אינם בני יומן, האם מותר גם לכתחילה להשתמש בכלי הזה? או רק אם הכינו? אני מדבר לספרדי…
עוד דבר:
ראיתי פה באתר הרבה פעמים את עניין סתם כלים אינן בני יומן וקולות שונות במקרים שונים.
האם כאשר הכינו אוכל למהדרין בכלי בעייתי, למה מותר בדיעבד? הרי המארח הכין לאורחים. אין קנס שגם האורחים לא יוכלו לאכול?

תשובה:

שלום וברכה

כלי שאינו בן יומו אינו אוסר את המאכל, לא למבשל ולא לאחרים. יחד עם זה אסור לכתחילה להשתמש בכלי הזה ללא הכשרה.

בשר שאינו חלק לספרדים דינו כמאכלות אסורות.ות:

הצטרף לדיון

10 תגובות

  1. במזיד קנסו לדעת הרבה ראשונים, רשב"א רדב"ז וכן פסק בכנסת הגדולה, ואף שיש חולקים החמיר בזה הגר"ע יוסף כמובא בביע אומר ח"ח יו"ד סי' יד ראה שם בהרחבה שכן דעת רוב הפוסקים, אבל מסתבר שלאדם אחר יש להקל. גם יש לדון מה נקרא מזיד.

  2. אז בבשר חלק אבל בכלי שבושל בו לא חלק?
    לכאורה יהיה אסור לספרדי להשתמש בסיר. אבל מצד שני יהיה מותר לו לאכול בתור אורח….

  3. נכון ובדרך כלל זה גם לא יחשב מזיד, אדם קנה בשר עם כשרות… הוא סומך שזה כשר וחושב שמי שמצריך חלק הוא "מחמיר"…

  4. אם ההורים קונים רק חלק. אלא שהילדים לפעמים קונים לעצמם כשר. ההורים מבינים ששלהם זה הטוב ושל הילד פחות טוב. ולכן משתמשים באותו כלי. השאלה אם זה מזיד?
    ב. אם באמת אסור להשתמש בסיר שהשתמשו בו בכשר. מה עושים שבאים להתארח? לפעמים צריכים את עזרת הבת או הכלה במטבח. אסור לה להשתמש? לחמם?

  5. מחילה על ההסתעפות. אבל יוצא שאם הבת באמת תאמר זאת להורים שהיא לא יכולה (למרות שעד כה כן היתה רגילה). אז זה יצור מצב שההורים יבינו שאסור להשתמש בכלי….. ואז אם ימשיכו גם להם זה יחשב מזיד.
    ב. מה קורה לגבי שאר הכלים, אסור גם למזוג בעצמינו? אסור לאכול עם מזלגות או שמא כי זה כלי שני?

  6. 1. זה לא מזיד הם בלאו הכי מתייחסים אליה כקיצונית ולא ממש מאמינים לה…
    2. כלי שני יש להקל באינו בן יומו והכל זה רק ספק אולי וכו'.

  7. תודה. אגב הם בעצמם כמו שאמרתי לעיל קונים חלק ומקפידים רק על בדצי"ם. אלא שהם נותנים לילדיהם החילונים לקנות גם בשר כשר. לכן זה קצת דילוג בין הטיפות של מזיד או שוגג.