הנחת ספרי קודש מתחת לג' טפחים מהקרקע

שאלה:

שלום,
האם מותר להניח ספרי קודש על מדף תחתון בארונית פתוחה כשגובה המדף מתחת ל ג' טפחים מהקרקע?

תשובה:

ראה ש"ך יו"ד סי' רפב ס"ק ח שאף שמידת חסידות היא להגביה ג' טפחים מעיקר הדין די בטפח אחד, ובפרט יש להקל בזה בספרים הנדפסים, שאף שהרמ"א כתב שדינם לענין זה כספר תורה, מכל מקום עיקר הדיון נאמר לגבי ספר תורה, ואפשר שגם אותה מידת חסידות אינה אלא בזה. וכן נהג בעל הקהילות יעקב, שבארון הספרים בבית המדף התחתון היה גבוה טפח מהקרקע, ראה ארחות רבינו ח"ג כמ' קסג. בשרגא המאיר ח"ו סי' נה כתב לחדש, שדין הגבהה טפח הוא רק כשסתם מונח על הקרקע, אבל בתוך ארון מותר אפילו בפחות מטפח.

ערב טוב.