תשלומין

שאלה:

שכחתי להתפלל שחרית, וידעתי שעלי להתפלל שתי תפילות, ובטעות התפללתי תפילה ראשונה לשם תשלומין, ומיד נזכרתי שיש להתפלל תחילה של חובה, האם לכל הפחות יצאתי את החובה וכעת עלי להתפלל רק תשלומין או שעלי להתפלל שתי תפילות

תשובה:

עכשיו רק תשלומין, כך מפורש בגמרא בברכות, שהשניה עולה לו לעיקר ואחריה יתפלל תשלומין. וכך פסק בשולחן ערוך אורח חיים הלכות תפילה סימן קח סעיף א:

טעה או נאנס ולא התפלל שחרית, מתפלל מנחה שתים: הראשונה מנחה, והשניה לתשלומין; ואם היפך, לא יצא ידי תפלה שהיא תשלומין, וצריך לחזור ולהתפלל אותה. וכן הדין בכל מקום שצריך להתפלל תפלה לתשלומין.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. המקרה בשו"ע היה שהפך והתפלל את שתי התפילות, הראשונה לשם תשלומין והשניה לשם חובה, ויצא את חובתו בתפילה השניה, אבל בתפילה הראשונה שהתפלל לשם תשלומין לא יצא ידי חובה, ועל כן בנידון שלנו שהתפלל תפילה אחת בלבד לשם תשלומין, ומיד נזכר, לא יצא את חובתו, ולכא' עליו כעת להתפלל שתי תפילות.