צליית כבד בתנור / הכלים שמשתמשים בהם בעת הצלייה

שאלה:

לכבוד הרב,
רציתי לשאול לגבי הלכות הקשורות לצליית כבד עבור ספרדי.

1. אם אני צולה את הכבד על הגז, יש לי מן מגש מיוחד עם הרבה חורים (אבל זה לא רשת) שמותאם לכבד, האם אני יכול להשתמש בזה לצלייה ומיד לאחר מכן צריך לאכול את הכבד (כלומר אם עברו 3 ימים מהשחיטה אי אפשר לשים על המחבת לאחר מכן וכו')?

2. אם אני עושה את הכבד בדרך הנ"ל, הגז אחרי זה צריך הכשרה או ניקוי מיוחד? ומה קורה לגבי הכלים שנגעו בכבד כמו – הקערה, צלחת, מזלג – אני מתכוון במה שהיה בשימוש לפני שהוא היה מוכן וגם אחרי זה אם יש משהו שאני לא יודע?

3. אם אני עושה את הכבד בתנור, אני חייב להשאיר דלת פתוחה ולהכשיר בסיום את התנור עם ניקוי יסודי וחום גבוה כולל רשת התנור שנטרפה במצב כזה?

תודה

תשובה:

שלום רב

אם יש הרבה חורים זה בסדר.

יש לייחד כלים לצלייה כי הם נאסרים, ראה כאן פרטי דין זה.

אם רוצים לצלות כבד בתנור, חובה להשאיר את הדלת פתוחה [אחרת האדים אוסרים את הכבד עצמו, לא רק את התנור], יש לחמם את התנור היטב לפני הכנסת הכבד ולא שיתחמם איתו יחד, הכבד מונח כמובן על רשת מיוחדת שלא משתמשים בה לדברים אחרים ולא על רשת התנור, תבנית חד פעמית לקליטת הדם מתחת, לאחר מכן יש לנקותו היטב ולהסיקו על חומו המירבי חצי שעה.

מקורות:

ראה שו"ת אגרות משה יו"ד סי' קסא, שבטל הלוי ח"ו סי' קז, חלקת יעקב ח"ב סי' קמא ועוד.

הצטרף לדיון

12 תגובות

  1. לכבוד הרב,
    1. כל עוד הכבד עדיין קר, הסכין/מזלג/קערה לא נאסרים לשימוש יומיומי (בלי צורך לניקוי/הכשרה מיוחדת לכלים)?

    2. בזמן שהכבד עדיין לא מוכן, ואני משתמש במזלג שנוגע בכבד, אותו מזלג נאסר בשימוש והוא מיוחד לכבד, והמזלג שבשימוש אחרי שכבר הכבד הגיע למוכנות מלאה חייב להיות מזלג אחר ואפשר להשתמש בו באופן יומיומי?

    3. שאני משתמש בגז כדי לעשות את הכבד ברשת צלייה/ישירות על מגש עם חורים, אין לנקות את הגז ניקיון מלבד ניקיון רגיל (כלומר אין צורך בליבון וכו')?

    4.תבלינים או בצל אין כל דרך לשים בזמן השימוש ברשת, גם אם יש דרך לנסות זה אסור (רק בסוף מותר לערבב)?
    תודה

  2. לכבוד הרב,
    עכשיו אחרי שעשינו את הכבד, התעוררו כמה שאלות כנראה אחרונות:
    1. הרשת של צליית הכבד אפשר להשתמש בה לדברים אחרים מלבד כבד?
    2.את רשת הכבד אפשר לשטוף עם ספוג כלים הרגיל ולא מיוחד?
    3. המגש שאליו ירדו הנוזלים של הכבד מתחת לרשת (על הגז) אותו כן חייב לשטוף עם ספוג ייחודי לו?
    4. להוסיף שמן בנוסף למלח בעשיית הכבד על הרשת (לא במחבת) שעברו עליו כבר שלושה ימים, מותר?
    5.יש מעט נוזלים עם מעט צבע אדמדם (לא דם) שיוצאים מהכבד אחרי שמוכן, אין כל חשש לאכול את הכבד – זה מצב תקין?

    תודה

  3. 1. רק אחרי שמלבנים אותה היטב באש.
    2. אפשר. ובמים מהברז לא חמים.
    3. ברגיל.
    4. אינני יודע, מעט מותר אבל לא באופן שיהיו נוזלים.
    5. אם זה צלוי זה לא דם זה נקרא מוהל ואין בזה איסור.

  4. מחילה מכבודו, אבל זה אומר שבכל פעם שרוצים להשתמש ברשת הכבד מחדש בשביל לעשות כבד, צריך ללבן אותו באש מחדש (ככה שמשתמשים בה לצלייה, היא לא באה במגע ישיר עם האש אלה היא על מגש, שהמגש בה במגע ישיר, ככה שזה מתלבן לבד לפעם הבאה)?
    תודה

  5. נכון מאוד, אגב יצויין שבני אשכנז יותר מחמירים בזה ובני ספרד פחות, כיון שלדעת השו"ע הדם נשאב ממש לאש ואינו אוסר את הרשת. ראה שו"ע (יו"ד ע"ו סקל"ח), ובספר אורחות רבנו (עמ' שפ"ט), ספר הכשרות למעשה (עמ' נ"א הערה קכ"ד).

  6. אם ככה איך הכבד מותר באכילה בסיום הצלייה, אם מיד לאחר הסיום הרשת צריכה ליבון?

    הערה – הרי הרשת לא היתה במגע ישיר עם האש, אלה חוצץ היה המגש מתחת שאסף את הנוזלים, ככה שאי אפשר להגיד ש"אוטומטית" הרשת עברה ליבון.
    תודה

  7. משהו נוסף לגבי בישול, בשבת אני רוצה לקחת מן הסיר של החמין ולקחת מעט רוטב ולשים בצלחת בה יהיה הכבד (הכבד לצורך העניין יהיה מחומם בנפרד על מגש), האם אפשר לשים את הרוטב באותה צלחת של הכבד ולאכול (או אולי אפילו ממש את הרוטב על הכבד)?

    תודה

  8. לכבוד הרב,
    שמתי את הרשת ישירות על האש (2-3 דקות) כדי להלבין אותה, כמו שניראת אחרי, אחרי מספר פעמים תיצא מכלל שימוש.
    אכן צריך ללבן אחרי כל שימוש (או שיש רשתות שמיועדות לליבון, אם כי זאת רשת רגילה שנועדה לכבד)?

    בנוסף לא שאלתי, אני די בטוח שזה כך, אבל הצלחת/מזלג שאכלנו בהם את הכבד, לא צריכה הכשרה כלשהי אחרי שימוש?

    תודה