עניית אמן וכדו' בתפילת עמידה

שאלה:

שלום רב,

יש כמה דברים שצריך לענות, כגון: ענית 'אמן', לענות ל'קדיש', לענות ל'ברכו', לענות ל'קדושה', לענות 'ברוך הוא וברוך שמו', לענות ל'מודים דרבנן'.

רציתי לשאול – מה מותר [מה צריך] לענות מהדברים הנ"ל ב: אמצע תפילת עמידה ומאלוקי נצור הראשון ומאלוקי נצור השני [ועדיין לא פסעתי אחורה] ובזמן הפסיעה אחורה ובזמן אמירת 'יהי רצון מהאו"א שיבנה וכו' '?

תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

ברוך הוא וברוך שמו אין לענות בכלל באמצע התפילה, גם לא באמצע פסוקי דזמרה. אמן של ברכות שונות, מותר אפילו בין הברכות של ברכות קריאת שמע, אבל לא באמצע ברכה ובודאי לא באמצע שמונה עשרה. אמן יהא שמיה רבה ודאמירן בעלמא והא-ל הקדוש ושומע תפילה, מותר גם באמצע ברכות קריאת שמע, וגם באלוקי נצור לאחר אמירת יהיו לרצון הראשון. כך גם שני הפסוקים קדוש וברוך של קדושה. ויש להקל גם בעניית ברכו. כמובן לפני אמירת יהיו לרצון אסור לענות כלום.