לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

לומר את ההלל לפני שחרית, מותר?

שאלה:

שלום כבוד הרבנים.

האם מותר לומר את ההלל לפני תפילת שחרית, בשעת הצורך?

תודה מראש.
כל טוב.

תשובה:

שאלתך היא, האם פועל יכול להקדים את אמירת ההלל לפני התפילה, כמובן לאחר עלות השחר, בלילה עדיין לא הגיע זמן קריאת ההלל. לכאורה נראה שבשעת הדחק שאין להם דרך אחרת לומר הלל בציבור יוכלו לעשות כך, אבל אם בלאו הכי רצונו לומר באותה שעה ביחידות, עדיף לומר ביחידות לאחר התפילה, בעבודה או בדרך לשם, ולא יאמר לפני התפילה.

ומקור הדברים במגן אברהם סי' תכב ס"ק ו, על דברי הרמ"א שם שיש לומר הלל בציבור, לחוש לדעת הסוברים שכך הוא עיקר מצותו, שאם בא לבית הכנסת מאוחר בשעה שהציבור מתחילים לומר הלל ואין לו דרך לומר הלל עם הציבור אלא אם כן יאמר עמהם עתה, יאמר עמהם אף שטרם התפלל. עכ"ד. אבל אם בלאו הכי הוא אומר את ההלל ביחידות, תדיר ושאינו תדיר תדיר קודם ואין להקדים את ההלל לתפילה [אף שיש לדון ולומר, שכיון שרצונו לסמוך גאולה לתפילה ואינו יכול להתפלל שמונה עשרה לפני שיאמר ברכות קריאת שמע, וזאת לא יוכל לומר בלי תפילין, נמצא שמבחינתו עוד לא הגיע זמן התפילה וממילא לא שייך בזה תדיר ושאינו תדיר תדיר קודם, וממילא ניתן להתיר זאת גם למיש בלאו הכי יתפלל ביחידות].