טעה בתפילת שבת והתחיל ברכה של חול

שאלה:

שלום
אדם שבמנחה של שבת התחיל להתפלל תפילת חול והגיע עד לברך עלינו ובאמצע ברך עלינו נזכר שהיום שבת.
א. האם יסיים את ברכת ברך עלינו ורק אז יחזור לאתה אחד או שבאמצע הברכה פוסק ומתחיל אתה אחד.
האם כל הברכות של אתה חונן וכו' שאמר עד ברך עלינו נחשבות כברכות לבטלה?
תודה רבה

תשובה:

יסיים את הברכה ורק אחר כך יחזור לברכה של שבת. הסיבה לכך, היא משום שבעצם היה מתאים לומר את כל השמונה עשרה גם בשבת, אלא שחז"ל לא רצו להטריח אותנו בכך, ולכן עד כמה שכבר התחיל את הברכה יסיימנה, נראה שזו אינה ברכה לבטלה, מהטעם הנ"ל, אבל בכל זאת סימן לא טוב הוא לאדם שזה קרה לו.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן רסח סעיף ב

אם טעה והתחיל תפלת החול, גומר אותה ברכה שנזכר בה שטעה ומתחיל של שבת, ל"ש נזכר בברכת אתה חונן ל"ש נזכר בברכה אחת משאר הברכות, בין בערבית בין בשחרית, מוסף ומנחה. וי"א דבמוסף פוסק אפילו באמצע ברכה.

וראה שם בשו"ע ומשנה ברורה הרבה פרטים הנוגעים למקום בו נזכר ששבת היום.