שאלה:
אדם בן 55, מתמודד נפש, אחרי שיתוק מוחין, רק חצי גוף ימני מתפקד, התקשר עימי לשיחה בנושא רצונו להתחזק, דודתו חבדנקית מהמרכז שהפנתה אותו כדי שבחבד יעזרו לו להניח תפילין – מצבו הפיזי אינו מאפשר כריכה של תפילין מיד ליד (נשאלתי כמה פעמים עלי להניח בשבוע-מתכוון לנסוע באוטובוס הלוך ושוב).
ציין בפניי כי ברצונו לקיים קידוש, חי כ 20 שנים עם אשה טובה מרומניה פגועת נפש מתפקדת ומפרנסת ודואגת לתרופות ובדיקות עבורו ובישולים (נשמה טובה), הגברת לא יהודיה.
נשאלתי כיצד הגבר יוכל לקיים מצוות שישי שבת, ומה יכול לקיים? קידוש, כשרות, בישול, הדלקת נרות.
ציין כי בבית רואים טלויזיה ביום שישי , הגברת מעשנת ומבשלת לשבת.
עוד בטרם נועצתי עמכם ציינתי בפניו כי אברר עבורו עם בעלי ידע תורני הלכתי.
האם הוא יכול לקדש בשבת?
כיצד ינהגו בבישול?
הצעתי פלטה חשמלית,
כלים לשבת, עריכת שולחן נאה, חלות לשבת.
נרות? מי מדליק
מה יחשב לו כשכר מצווה בהנחה שהבית הורגל בסוף שבוע ולא ניתן להעמיס על הרצון של המבקש מטעמים של הדרגה רצויה.
תודה
תבואו על הברכה
תשובה:
שלום וברכה
ראשית תזכו למצוות, להשפיע עוד אור ושמחה על כל סביבותיכם.
את עצם המצב ההלכתי אתם יודעים מן הסתם. האמת שאסור לו בכלל לחיות עם האשה הגויה, וכל אוכל שהיא מבשלת לו גם אם המוצרים כשרים, זה נחשב בישולים עכו"ם ואסור באכילה, היא גם לא נאמנת על הכשרות, וכמובן קיום יחסים אסור, שהרי היא גויה.
אלא שאתם אומרים שבענין זה אין מה לדבר איתו בכלל, ואתם רוצים כן לתת לו משהו שיעשה בכל זאת, אז כמובן, תפילין כמה שהוא יכול יותר לבוא יותר טוב, אבל למה שלא יהיה מישהו בסביבת הבית שלו שיכול להניח לו? אני משוכנע שיש שליחי חב"ד גם בסביבת מגוריו, תנסה למצוא עבורו.
לגבי שבת, בודאי הוא יכול לעשות קידוש, הוא ידליק נרות לפני שבת ולא האשה, שהרי היא גויה והחיוב מוטל רק עליו, ובכלל, כל מה שהוא יכול לעשות מבחינת שמירת השבת וכשרות וכו', שאתם רואים שניתן לומר לו, שיעשה ויהיה שכר המצוה בידו. חשוב שיעשה סעודת שבת יפה כל דבר יכול לקרבו יותר ויותר, בבחינת מאור שבה מחזירו למוטב.
בשורות טובות! ובהצלחה רבה!