איסור לא תהיה לו כנושה במעביד שלא משלם

שאלה:

האם מותר לרדוף אחרי מישהו שחייב לי כסף על עבודה שעשיתי לו או אחרי שהוא לא שילם לי זה ניהיה חוב ואסור לרדוף אחרי נושה

תשובה:

שלום וברכה,

כתב הכסף הקדשים איסור לא תהיה לו כנושה אפשר שנאמר רק בהלוואה ולא בחובות אחרים, וסיים בדבריו שאפשר שיש להיזהר גם בשאר חובות.

איסור לא תהיה לו כנושה נאמר רק אם יודע שאין לבחרו מעות לפרוע את חובו, אבל אם מסתפק אם יש לו כסף, אין איסור. ולכן אם לא ידוע לך מצבו של המעביד ודאי שמותר לתובעו שוב ושוב.

בהצלחה.

מקורות:

כסף הקדשים סימן צז. ועוד כתב הכסף הקדשים שאיסור של לא תהיה לו כנושה נאמר דווקא אם ידוע שאין לו מעות. וכן דעת המנח"ח מצוה סז. והמנח"ח נשאר בצ"ע מדוע לא צריך להחמיר כשיש ספק אם יש ללווה. ובפלא יועץ (ערך חוב) כתב שאם לא ברור שיש ללווה אסור לנוגשו אולם המעיין בלשון השו"ע סימן צז ס"ב שכתב: "אסור לנגוש את הלוה לפרוע, כשיודע שאין לו". מבואר שדווקא אם ידוע שאין לו יש איסור, וכדברי הכסף הקדשים.