אבלות ויארצייט כשנפטר בשנה מעוברת

שאלה:

שלום רב,
אבי ז"ל נפטר בשבט תשפ"ב. אשמח לדעת:
1.האם מנהגי האבלות מפסיקים לאחר יב חודש, או עד תאריך השנה? 2.האם היארצייט לאחר יב חודש או בתאריך?
3. מתי עולים לקבר?
4. כשהיארצייט בשבת- האם מקדימים את העלייה לקבר או מאחרים אותה לאחר השבת?
תודה רבה, אשמח למקורות

תשובה:

שלום וברכה

1. מנהגי האבלות מסתיימים לאחר י"ב חודש גם בשנה מעוברת.

2. היארצייט בכל השנים יהיה ביום הפטירה, בשנה הראשונה יש מחלוקת אם הוא בי"ב חודש או בי"ג חודש, מנהג הספרדים לעלות לקבר בי"ב חודש, ורק מי שיכול לעלות פעמיים, יעלה גם בי"ג חודש ביום הפטירה, כמבואר בשו"ת רב פעלים ח"ד סי' מא, למנהג בני אשכנז העיקר הוא בי"ג חודש, כך מביא בס' קיצור דברי סופרים לרב יברוב.

3. אין הבדל אם להקדים או לאחר, מה שנוח.

בשורות טובות.