שליח ציבור בתפילת מנחה – האם לברך על טלית?

שאלה:

שלום

שליח ציבור בתפילת מנחה – האם יש חיוב להתעטף בטלית גדול? או שזה מנהג?
ואם הוא מתעטף בטלית גדול, האם סדר העיטוף כמו בשחרית והאם צריך לברך על "להתעטף בציצית" ?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

זה תלוי במנהגים שונים, יש יותר להקפיד על כך כאשר החזן אינו לבוש בכובע ובחליפה, ובפרט אם יש לו חולצה קצרה, שאז באמת משום כבוד הציבור וכבוד התפילה ראוי שיתעטף בטלית.

באופן עקרוני על טלית בית הכנסת מברכים, כי היא נחשבת טלית של שותפים, ושייכת לכלל הציבור, והיא לא טלית שאולה, אמנם כאשר הלבישה היא לשם כבוד בעלמא, כמו בעלייה לתורה או לעבור לפני התיבה, הכריעו האחרונים שלא לברך.

מקורות:

ראה משנה ברורה בסי' יד ס"ק יא שכתב לברך, ולעומת זאת בביאור הלכה שם בשם שערי אפרים שנקט שלבישה לשם כבוד אינה מחוייבת בברכה, וכ"כ בס' הליכות שלמה פרק ג סעי' יב, משנה הלכות ח"ט סי' רלד ועוד, וראה רבבות אפרים ח"א סי' כא וח"ד סי' יד שראוי לכל אחד להפקיר את חלקו בטלית הקהל וכך לא יכנס בחשש זה [ומועיל גם הפקר בינו לבין עצמו כיון שהוא לצורך מצוה].