מעשר כספים מתלושי קנייה

שאלה:

שלום כבוד הרבנים!
האם צריך להפריש מעשר מזה שנותנים לי כרטיס מיוחד לקניות מוצרי אוכל ומתנים שרק מותר לקנות לצרכי שבת וכרטיס זה נטען אוטומטי בכל יום רביעי וסכום שלא מומש עד השבת ביום ראשון נמחק מן הכרטיס וכן חוזר חלילה כל שבוע. מצד אחד כאילו קבלנו כסף מצד אחר לא יכולים לעשות מה שרוצים עם זה. תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

ראשית אני מבין שמדובר בכספי צדקה, משפחה שנזקקת לכספי תרומות כדי להתפרנס פטורה ממתן מעשרות. חיוב מעשרות קיים רק באדם שדי בהכנסותיו החודשיות כדי לקיים את עצמו בצורה סבירה.

במידה ולא מדובר באדם הפטור ממעשרות, נראה שכיון שיש מנעד עצום של דברים שאתה יכול לקנות בכרטיס הזה, לא ניתן להחשיבו כמתנת חפץ אלא כמתנת כסף. אמנם אם זה מוגבל לרשתות מסויימות, או יש תנאי כזה שקונים רק צרכי שבת, יש להקל שאין חיוב מעשרות.

שתזכו לרוב שפע.