גזל מהורים

שאלה:

בעוונתי כשהייתי קטנה (פחות מגיל בת מצווה) גזלתי כסף מהוריי
ביקשתי מהם סליחה באופן כללי (ביום כיפור כסליחה כללית על הכל) אבל לא סיפרתי להם שלקחתי מהם בסתר והם לא יודעים על הגזל
אחרי כמה שנים אבא שלי לקח ממני הלוואה ואמרתי לו שלא יחזיר את ההלוואה כדי שיתקזז עם הסכום שגזלתי בעבר (בלי ליידע אותו על מה שהיה) אבל אני לא יודעת אם זה הסכום התקזז במדוייק- יכול להיות שאני עדיין חייבת לאבי עוד סכום כסף
כיום אני נמצאת בתשובה מספר שנים ומשתדלת להתרחק מהגזל מאוד מאוד אני עדיין גרה בבית ההורים
וההורים תומכים בי כלכלית בדברים מסויימים
האם אני צריכה להחזיר את הכסף להורים? ואם כן.. אני לא יודעת איזה סכומים לקחתי, כמה כסף עליי לתת? מה אפשר לעשות?
האם צריך לספר להם?
(דרך אגב לאמא שלי כן סיפרתי בצורה כללית שלקחתי מהמדף למשל קצת כסף שהייתי צריכה כשהייתי קטנה בלי לספר לה והיא מחלה, אבל היא לא יודעת על כל הפעמים האחרות ועל הסכומים האחרים)
ועוד דבר- בגלל שההורים תומכים בי כלכלית (בדברים מסויימים)
אז אם אני מחזירה להם כסף בסופו של דבר אני אצטרך לבקש מהם עוד כסף לעניינים אחרים וזה סוג של חוזר אליי ..
מה עושים?
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

קטן שגזל לפי הלכה לא חייב להשיב את הגזל. ורק אם הגזל בעין חייב להשיב אבל אם בזבז את הכסף לא חייבים להשיב. ומדת חסידות לפצות מעט כדי לתקן את הגזל. ולכן במקרה שלך שהגזל היה בקטנות, וגם נתת הלוואה והודעת שלא יחזיר הרי יצאת גם מדת חסידות ואת לא צריכה להשיב יותר. ותמשיכי להתחזק וללכת בדרך התורה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שמט סעיף ג ובפת"ש שם.