השקיית גינה בשבת ע"י עובד זר

שאלה:

עובד זר גוי מטפל קבוע בגינה שלנו.
רוצה להשקות את הצמחים בשבת. האם צריך למנוע ממנו ? הרי אנו נהנים במלאכה זו שעושה למעננו.

תשובה:

בודאי יש למנוע ממנו. אמנם בעבודה בקבלנות כאשר הקבלן הגוי בוחר מעצמו לעשות את העבודה בשבת אין איסור, אבל זה רק במלאכת מטלטלין שהוא עושה בביתו עבור הישראל, במלאכת קרקע הנעשית בביתו של הישראל – אסור.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן רמד סעיף א – ב

סעיף א

פוסק (פירוש מתנה) עם האינו יהודי על המלאכה, וקוצץ דמים, והאינו יהודי עושה לעצמו, ואף על פי שהוא עושה בשבת, מותר; בד"א, בצנעה, שאין מכירים הכל שזו המלאכה הנעשית בשבת של ישראל היא, אבל אם היתה ידועה ומפורסמת, אסור שהרואה את האינו יהודי עוסק אינו יודע שקצץ, ואומר שפלוני שכר האינו יהודי לעשות מלאכה בשבת; לפיכך הפוסק עם הא"י לבנות לו חצירו או כותלו, או לקצור לו שדהו, אם היתה המלאכה במדינה או בתוך התחום, אסור לו להניחה לעשות לו מלאכה בשבת, מפני הרואים שאינם יודעים שפסק; הגה: ואפי' אם דר בין העובדי כוכבים, יש לחוש לאורחים הבאים שם, או לבני ביתו שיחשדו אותו (ב"י בשם תשובת אשכנזים); ואם היתה המלאכה חוץ לתחום, וגם אין עיר אחרת בתוך תחומו של מקום, שעושים בו מלאכה, מותר. ואינו יהודי שהכניס צאן של ישראל לדיר שדהו (ע"ל סימן תקל"ז סעיף י"ד).

סעיף ב

לפסול האבנים ולתקן הקורות, אפי' בביתו של אינו יהודי אסור, כיון דלצורך מחובר הוא; ואם עשו כן, לא ישקעם בבנין. הגה: וי"א דאם אינו מפורסם שהוא של ישראל, שרי (כל בו).