שינוי במטרה של צדקה/הדבקת מדבקות ברכוש ציבורי

שאלה:

יש לי מס' שאלות:
1) לפני תקופה הייתי בקונדוטיריה עם פינת ישיבה. קרובת משפחה שלי מבוגרת שטפה ידיים ומים טפטפו על הריצפה. הייתי חייבת לקחת נייר טישו מעבר לממוצע שאדם אחר לוקח ולנגב שם..
רציתי לדעת אם יש כאן איסור גזל. אם כן מה עלי לעשות? כי לא נעים לי לאמר בחנות דבר כזה?
2) לפני מס' שנים קבלתי מועד הרבנים סכום של 1000 ש"ח לצורך שתל.
בסופו של דבר אותו כסף הלך על דברים אחרים.
אבל לאחר זמן הייתי זקוקה לטיפולי שיניים כך שהיה לי הוצאות על טיפולי שיניים, וזאת הייתה עזרה גדולה מצידם.. האם זה לא גזל שלא עשיתי שתל בכסף הספציפי הזה? אבל כן עברתי טיפול שיניים חיוני, אבל אדגיש שלא מ 1000 ש"ח שקבלתי מהם.. שלמתי מכסף אחר שהיה חלק מההוצאות שלנו..
3) האם מותר להדביק מדבקות קטנות עם מס' טלפון להתחזקות מפני פגעי הטכנולוגיה, בתחנות אוטובוס (שלא כתוב על איסור הדבקת מודעות), עמודי חשמל?
תודה רבה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

1. אין בעיה של איסור גזל. מותר לנקות טפטופי מים מנייר של החנות.

2. אם השתמש בכסף לצורך דבר חיוני שאת צריכה, אין בכך איסור.

3. הדבקת מדבקות צריכה להיות רק במקומות המיועדים ולא במקומות שלא מיועדים לכך כדי שלא ללכלך את רכוש הציבור.

בהצלחה.

מקורות:

2. מבואר בגמרא ב"מ עח, ב שאם נתנו לעני מנה כדי לקנות בו חלוק לא יקנה בו טלית משום שמעביר על דעתו של בעל הבית. וכתב בשו"ת חוות יאיר סימן רלב שעני ששלחו לו יין לקידוש ורוצה העני לקנות יין מכספו האם מותר לו לשנות ולקחת את היין מהעשיר למטרות אחרות. והשיב החוות יאיר שאם יש הקפדה בדבר – רוצה שיקדש ביין ששולח לו, או שרוצה שיקנה במעות דווקא יין לקידוש – אסור לעני לשנות מהמתנה של העשיר. אבל אם אין הקפדה בדבר, והעשיר מפרש למטרה מסוימת כדי לכבד את העני, מותר לעני להשתמש בו לדברים אחרים, עכ"ד. ולפ"ז מסתבר שוועד הרבנים לא מתנים שהכסף ילך דווקא לדבר זה, אלא אם הם רואים שאדם שנצרך לדבר מסוים ואין לו כסף הם מסכימים לעזור, העיקר שהכסף ישמש לדבר חיוני שנצרך לעני.