אשה יכולה להיות משגיחת כשרות ?

שאלה:

מלימוד בספרי הלכה
נכתב שם דבר שלא הבנתי.  וגם דבר שמעליב.
שאשה לא כשרה לבדוק דברים שדורשים טירחה.
למה?  בגלל יראת שמים?   אז גם איש זה כך!   לא?
ובמיוחד שכך פסקו הרמ"א והש"ך שאשה פסולה(  כך קראתי בספרי הלכה)
הרי אין פה גזירת הכתוב 'איש' ולא 'אישה'.
יש אמנם את ערוך השולחן שמתיר נשים,אך הרמ"א והש"ך הם קדמונים.
ולמה אי אפשר שאני אהיה משגיחה כשרות?  היראת שמים שלי פחות מאיש?
אשמח לישוב דעתי

תשובה:

שלום וברכה

הנושא אינו יראת שמים, הרמ"א בסי' קכז סעיף ג' מחלק בין דבר שהוא ודאי אסור שעליו אשה נאמנת כמו האיש, למשל דיני נידה או ניקור בשר אף שהיא מלאכה קשה מאוד ולא פשוטה ועוד, לבין דבר שיש בו ספק איסור, כמו לברור דגים טמאים מטהורים, והסיבה בגלך שנשים רחמניות ויותר נוטות להקל, אשה היא ממידת החסד והגבר הוא מידת הדין.

כמו כן, הלכה למעשה, בשו"ת אגרות משה יו"ד ח"ב סי' מד-מה נשאל בענין זה לגבי אשה אלמנה שרוצה להיות משגיחת כשרות, וכתב שמצד דיני הנאמנות אין כל בעיה לקבל אותה לכך, רק יש ענין אחר, שמשום צניעות יש לנו כלל שלא ממנים נשים למינוי של שררה, וכיון שלעמדו מול בעל מסעדה ולפסול לו את הבשר של הארוחת צהריים זו שררה ותעוזה וכו', אשה לא מתאימה לכך. לכן אם היא תחת מטריה של רב מקומי שיעשה עבורה מלחמה זו, זה בסדר. בשו"ת משנה הלכות ח"ז סי' כג העיר שגם הרבה פעמים יכול להיות בעיות של איסור ייחוד כאשר בשעות לא שעות היא נמצא שם לבד עם גברים וכו'. אבל אין לזה קשר עם הנאמנות.

הצטרף לדיון

תגובה 1