תשובה על חטאים / חשבון הנפש

שאלה:

רציתי לדעת מה ההתנהלות הנכונה בחיים על מנת לחיות כרצון ה'
תמיד אומרים שאם אדם עבר על איסור שיעשה תשובה, אבל בפועל, מישהו באמת עושה תשובה אחרי כל איסור שהוא עובר? מישהו שם לב לזה בכלל?
אם אדם לא יסתובב עם 'פנקס חשבון נפש' בו יכתוב כל פעם איזה איסור עבר בכדי שיוכל בסוף היום לעשות תשובה על כל האיסורים שעבר (אני מדבר בעיקר על בין אדם למקום), הוא לא באמת יעשה תשובה על כל חטאיו (חוץ מבכיפור שמי יודע מה יקרה עד אז)
אבל נראה לי מוזר לפעול כך, זה אולי יכול לחרפן אנשים…
מה דעתכם? איך צריך לפעול על מנת שאדם באמת יהיה עבד השם ויחזור בתשובה על חטאיו?
אגב, חוץ מאיסורים יש תקנות חז"ל, העובר עליהם גם חייב לחזור בתשובה כמו כל איסור?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה אינני יודע קיצורי דרך, אכן אם אדם חטא הוא צריך לחזור בתשובה. אבל למה אתה חושב שכל הזמן אתה חוטא?

אגב היכרתי אנשים שאכן היו להם פנקסים של חשבון נפש, זה מדהים לראות את זה, הלואי והיינו במעלתם.

עיקר העיקרים לפי דעתי זה כל הזמן להתקדם, צעד ועוד צעד, לוקחים פרויקטים, כוונה בברכת המזון, כובשים, ממשיכים לשהכל, וכו'… העיקר להתקדם כל הזמן ואז בעזרת ה' עוד יצא מאיתנו משהו…

שנזכה לכל הישועות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. למה אני חושב שאני חוטא כל הזמן? כי בפועל אני לא יודע את כל השו"ע כמו הרבה אנשים (אפילו או"ח אני לא יודע כראוי) כך שבלי לשים לב אני עובר על הרבה סימנים ואני אפילו לא יודע… והרבה פעמים ככל שאני לומד יותר אני רואה עוד כמה דברים שלא עשיתי מחוסר ידיעה (ולפעמים אני יודע ולא שם לב) וכך זה רוב הציבור, מי שנצמד לכלל פרטי ההלכה זה כמות מזערית של אנשים לצערינו שזה תמיד עורר אצלי שאלה, למה הקב"ה נותן לזה לקרות? הרי הוא רוצה שנקיים את התורה וזה כל מטרת העולם, אך בפועל מי מקפיד על ההלכה? כמות זעירה! בשביל זה הקב"ה ברא את העולם?

  2. אכן נקודה חשובה והיא יסוד התשובה ועבודת ה', שכל יהודי ישקיע כל יום זמן בלימוד הלכה מתוך משנה ברורה וכדומה, כדי לדעת את המעשה אשר יעשון, הערה מאוד נכונה.