תביעה בבית משפט למישהו שמסרב באופן כללי לדין תורה

שאלה:

שלום וברכה,
נוכל שידוע שמספר אנשים (כל אחד בנפרד) הזמינו אותו לדין תורה והוא מתחמק באמתלאות שונות ומשונות והם קיבלו היתר לתובעו בבית משפט.
האם מותר לכל אחד אחד לתובעו בבית משפט בעקבות שידוע שהוא מסרב ומתחמק מדין תורה וללא הזמנה ספציפית קודמת לבית דין או שכל אחד צריך קודם לכן להזמינו לבית דין למרות הנ"ל? מעונין לחסוך עלות מיותרת של פתיחת תיק וזמן…
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שסירב פעם אחת לדין אין לתת נגדו היתר גורף לתובעו בערכאות. ואם הוא מוחזק לסרבן מותר לתובעו בערכאות. ולכן כדאי שתפנה לבית דין שתבעו אותו וסירב והם מכירים אותו ויודעים מה טיבו והם יפסקו לך אם מותר לתובעו בערכאות. אבל לך אסור להסתמך על שמועות שהוא סרבן ולהקל בדבר חמור של תביעה בערכאות.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט סימן כו סעיף ב "היתה יד עובדי כוכבים תקיפה, ובעל דינו אלם, ואינו יכול להציל ממנו בדייני ישראל, יתבענו לדייני ישראל תחלה; אם לא רצה לבא, נוטל רשות מבית דין  ומציל בדייני עובד כוכבים מיד בעל דינו".