תשלום למלצר שאיחר לסעודות שבת

שאלה:

לכבוד הרבנים ניהלתי אירוע בשבת וקבעתי עם מלצרים שיעבדו תחתי 3 מלצרים בשעה 11 בבוקר ביום שישי תחת אזהרה והגיעו בשעה 1 בצהרים ערכו שולחנות קבעתי איתם ב5 ורבע בכניסת שבת והגיעו ברבע לשש בנתים לקחתי עזרה מאחרים. במשך הסעודה היתנהגו בעצלות גדולה וכול הזמן נתנו תחושה שבאו לבלות ולא לעבוד בבוקר בשבת קבעתי בעשר הגיעו 11 בנתים הזמנתי עוד ילדים שיעזרו וברגע שהגיעו הודעתי להם שאני לא צריכה אותם ושילחתי אותם לחופשי האם במוצאש אני צריכה לשלם להם משהו? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

בכניסת שבת וביום שבת שלא באו ונעזרת באחרים את לא צריכה לשלם להם כלל. עבור יום שישי שאיחרו אבל בסוף עבדו, צריך לשלם להם עבור שעת העבודה למרות שלא נהגו כהוגן.

ולכן יש לשלם להם רק עבור השעות שעבדו ולפי מה שעבדו. ואין חובה לשלם להם על הסעודות שאיחרו ולא עבדו.

בהצלחה.

מקורות:

שכרו פועל עבור עבודה מסוימת אסור לפטר את פועל באמצע אם כבר התחיל לעבוד כמבואר בשו"ע ריש סימן שלג. פועל שמאחר לעבודה ונעזרו באחרים מותר לשלוח אותו, ולא נחשב שהבעל הבית מפטר את הפועל אלא הפועל פיטר את עצמו שמאחר ולא בא לעבוד. ולכן הסעודות שהפועל איחר ונעזרו באחרים מותר לשלוח אותו ולא לתת לו להמשיך לעבוד ואין צורך לשלם לו כלל. אבל על שעות שהעובד עבד יש לשלם לו.