הפרשת חלה שהתערבבה עם החולין

שאלה:

מה עושים אם הפרישו חלה והיא נעלמה וככל הנראה בטעות השתמשו בה לחלות, אבל נשאר עוד בצק לא אפוי, האם אפשר להפריש ממנו? או מה לעשות אם החלות שנאפו?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

הפרשת חלה שהתערבבה עם החולין, אם יש בחולין פי מאה מהחלה, יש להוציא מהתערובת כשיעור החלה שהתערבבה ולנהוג בה כחלה, והשאר מותר באכילה.

במידה ואין פי מאה, יש להשאל – לעשות התרת נדרים על ההפרשה, ואז להפריש מחדש על הכל מהבצק שנותר או מהחלות, רק לדאוג שיהיה הכל יחד על השולחן שיהיה מן המוקף.

כמובן עצה זו תועיל רק במידה ועוד לא אכלו מהבצק הזה, כיון שזה לא יועיל למפרע למי שכבר אכל.

שבת שלום.

מקורות:

ראה משנה חלה פרק א משנה ח שהחלה עולה באחד ומאה, וראה רמב"ם תרומות יג א, מאכלות אסורות טו יג שמרים מהתערובת כנגדה. אמנם במנחת שלמה ח"א סי' ס כתב בשמן הזה שהתרומה טמאה אין צורך להרים כנגדה כי הרמה היא משום גזל השבט והיום בלאו הכי אסור לכהן לאוכלה, אולם החזון אשי סבר לא כך, ראה דמאי סי' טז אות טו.

על העצה להשאל על ההפרשה הראשונה ראה רמ"א יו"ד סי שכג סעי' א, ואף שהט"ז שם חולק וסובר שאינו מועיל כיון שהחרטה נובעת ממציאות שהתהוותה לאחר ההפרשה, הש"ך בנקודות הכסף הסכים עם הרמ"א, וכן הביא שם בפתחי תשובה מכמה אחרונים.