ריבית בהחזרי חוב במטבע אחר

שאלה:

אני גר בארץ אך היות ואני עובד בחו״ל, הכספים שלי הם ע״פ רוב דולרים, (או כרטיסי אשראי מהבנק בחו״ל שעובדים במטבע דולר), יוצא שאנשים לווים ממני דולרים מזומן או יותר אפשרות להשתמש באשראי שלי ולהחזיר לי מזומן (לאחר זמן או מיד), מה אני צריך לדעת בשביל להנצל מאיסור ריבית? ע״פ רוב אני מבקש שיחזירו לי דולר או שווי דולר כמו השער הנוכחי וייתכן שזה יוצא יותר שקלים מעת ההלוואה, האם זו בעיה?

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לך להלוות דולרים ולהתנות שההלוואה והפירעון הם דולרים. ואם הלווה מחזיר שקלים לפי התעריף של הדולר אין בכך בעיה. אלא שאם ההלוואה היא דולרים, צריך לראות שללווה יהיה דולר אחד שלו לפני ההלוואה, או לתת לו מתנה דולר אחד לפני ההלוואה. אם אין לו דולר יש מחלוקת בפוסקים האם מותר להלוות לו דולרים.

אתה גם יכול להלוות בשקלים ולומר שההלוואה היא שקלים ושיפרע בשקלים ואז לא נצמדים לדולר כלל ולא צריך שיהיה ללווה דולר.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו הפוסקים האם דולר בארץ ישראל דינו כפירות או כמעות, לשיטות שדינו כפירות הרי זה הלוואה סאה בסאה, שאסור להלוות אלא אם כן יש ללווה מעט, ולכן צריך שיהיה ללווה דולר.

וניתן להצמיד את ההלוואה לדולרים שהפירעון וההלוואה יהיו דולרים ולא שקלים. וניתן להתנות שמלווה שקלים ולא דולרים והלוואה והפירעון יהיו בשקלים.