אוכל חלבי חם בצלחת בשרית חרסינה

שאלה:

שלום,
צלחות חרסינה בשריות, שבטעות אכלו עליהן אוכל חלבי חם (מאפה שיש בו חמאה). האוכל הונח על הצלחות ישר מהאש, כלומר הצלחות הן כלי שני. איך אפשר להכשירן?

תשובה:

שלום וברכה

כיון שמדובר בדבר גוש, זה לחלק מהשיטות גם נחשב כלי ראשון ולא כלי שני, ובני אשכנז החמירו בזה, בקרב בני ספרד יש שהקלו להחשיבו ככלי שני, אבל כלי שני גם בולע ומפליט וכלי חרס באופן כללי אין לו הכשרה. אם לא מדובר בצלחות יקרות הייתי זורק, בצלחות יקרות ובצירוף עוד ספקות, נגיד בכלי פורצלן שלכתחילה אנחנו חוששים שדינו ככלי חרס שלא מועילה לו הגעלה, בשעת הדחק כאשר מדובר בכלי יקר ויש כאן הפסד, אם לא היה בן יומו כלומר המאפה עצמו לא נאסר כי לא היה חלב באותו היום, ובצירוף הספק סומכים על הכרעתו של האגרות משה יו”ד ח”ב סי’ מו על שיטת בעל העיטור שגם בחרס מועילה הגעלה שלוש פעמים.

יום מבורך.