נטילת ידים בבוקר בכלי חד פעמי

שאלה:

שלום כבוד הרבנים.

כשאני הולך לעבוד, אני קם לפני עלות השחר, וכמובן אני נוטל ידיים אבל בלי ברכה (כי יש ספק אם צריך לברך במקרה כזה).
אבל כשאני מגיע למקום העבודה, הגיע כבר זמן עלות השחר ואני צריך שוב ליטול ידיים בגלל הספק (אם הרוח רעה באה בגלל השינה או בגלל הלילה).
הבעייה היא שכרגע אין לנו כלי (נטלה), וגם כלי חד פעמי קשה לי להביא שמה.
וגם, אנחנו עובדים במפעל מזון, ואולי יש בעייה בגלל שיש אולי עדיין רוח רעה ששורה בידיים.

במקרה כזה, האם אני חייב שוב ליטול ידיים גם אחרי עלות השחר?

תודה מראש.
כל טוב.

תשובה:

אמנם בבית יוסף בסי' ד הביא מחלוקת ראשונים האם להסרת רוח רעה צריך דוקא כלי, אבל מה הבעיה בעצם להביא כוס חד פעמית מקופלת בתוך הכיס?

את הברכה בכל מקרה תאמר רק בנטילת ידים שאחרי שירותים לפני תפילת שחרית, כמבואר במשנה ברורה בתחילת סי' ד.

מקורות:

לגבי קידוש מצינו מחלוקת האם כוס חד פעמית נחשבת כלי, ולמעשה בשעת הצורך יש להקל בכך והוא הדין לענין נטילת ידים:

בשו”ת אגרות משה או”ח חלק ג’ סי’ ל”ט כתב שאין לכוס זו חשיבות כלי ואין לקדש בה, וכן כתבו פוסקים נוספים (ראה בשו”ת מנחת יצחק ח”י סי’ כ”ג ועוד), אך יש החולקים בזה, והביא השמירת שבת כהלכתה בפרק מ”ז סעיף י”א מהגרש”ז אוירבך זצ”ל שלכתחלה לא יקדש בכוס חד פעמית, אך אם אין לו כוס אחרת יכול להשתמש בה. וסברת המתירים היא שהכוס מצד עצמה ראויה לשימושים חוזרים אך דרך העולם לזרוקם, ואין מנהג העולם מגדיר את דין הכוס, ויש שכתבו שבכוסות של היום אף האגרות משה יודה שיש להם שם כלי מחמת חוזקם.