האם נכדה של גוי מותרת לכהונה?

שאלה:

ישראלית שנולד לה בת מעכו"ם, והבת פסולה לכהונה, האם בת ביתה גם פסולה לכהונה עד סוף כל הדורות? והאם צריך להזהיר על זה אם יודע שיש אחת כזו (נכדה לגוי) שרוצה להינשא לכהן?

תשובה:

שלום רב,

ברור שהיא מותרת לכהונה.

בת גוי אסורה לכהונה לכתחילה. ראה ב"ש אבה"ע סי' ד' סק"ב שהביא ג' שיטות בראשונים, שיטת הרמב"ם כי הם כשרים לכהונה, שיטת הרא"ש כי הם פגומים לכהונה (ק"ו מאלמנה), ושיטת הרי"ף והרמב"ן שיש ספק בענין. ולכן לדינא אסורות להנשא לכהן, אולם אם נישאו לא כופין אותם להוציא. וכן פסק השו"ע שם סעי' יט כי הולד כשר אלא פגום לכהונה. וראה עוד בפת"ש שם סק"ג שהביא בשם השער המלך כי אכן יש בזה ספק דאורייתא, אלא שא"א כפות עליו להוציא בגט משום חשש גט מעושה. זאת אומרת כי לשיטתו גם אם כבר נישאו ודאי לכתחילה יש להוציאה. אולם זו דעה כמעט יחידה. לרוב הפוסקים הנושא הוא רק מדרבנן, ראה בהרחבה בשו"ת שרידי אש סי' עא.

ובכל אופן, בתה של אותה בת מותרת לכהונה הן משום שהיא עצמה אינה חללה, וכלשון השו"ע הולד כשר אלא שפגום לכהונה. והן משום שאפילו אילו היתה חללה, בת חללה מותרת לכהונה משום שבנות ישראל מקוה טהרה לחללים (קידושין סד).